Turkmenere fra Mosul søger ly i Rojava

Siden oktober sidst er antallet af fordrevne familier fra den Irakiske storby Mosul steget stødt. Idet Islamisk Stat (IS) har klamret sig til sidste poster,  bliver deres indflydelse i omkringliggende områder svækket, hvilket skaber et smuthul for byens udsatte menneske at flygte fra krig og kaos.

FN rapporterer, at op mod 355.000 mennesker er flygtet ud af byen hidtil, hvoraf snart 200 tusinde bare siden februar 2017*. Lokalbefolkningen søger ly i bl.a. de kurdiske selvstyrsområder i det nordlige Syrien, Rojava.

Turkmenere fra den IS-styrede irakiske by Telafer flygter også til Rojava.  Det tyrkisktalende og sunni-muslimske mindretal i Irak, turkmenerne, bliver tit brugt som et politisk argument i Tyrkiets udenrigspolitik.  Den tyrkiske præsident bruger ellers turkmenerne som et argument i den aggressive udenrigspolitisk, som han fører mod kurdere i Syrien og Irak. Til samme formål har Tyrkiet støttet dannelsen af bevæbnede grupper af turkmenere. Ved flere lejligheder har tyrkiske efterretningsagenter foregivet at være turkmenere og udtalte sig negativt og truende mod selvstyret i Rojava. Men det meldes, at de nye flygtninge i Rojava giver udtryk for at være blevet ladt i stikken og efterladt til IS’ nåde.

Turkmenske civile, der nu flygter fra IS’ barbarisme og som søger ly i Rojava, er klar over at Erdogans bekymring i virkeligheden ikke er turkmenernes vilkår. Turkmenerne bliver kun brugt som et argument i Erdogans politiske spil.   

Kilde: Flygtninge fra Mousul siden oktober 2016. International Organization for Migration. Note: Fald i antal afspejler folk, som vender hjem samt verifikation af data (BBC)

“De tog de unge og efterlod de ældre”

Den 80 årige turkmenske bedstemor fra den irakiske by Telafer ankom til Heseke i går. Hun har sin 2 børnebørn med. Hendes 3 yngre sønner er blevet hentet af tyrkere i starten af krigen, mens hun selv og de andre ældre turkmenere blev efterladt deres skæbne, fortæller hun og fortæller ivrigt hvordan de flygtede:

”Lige så snart, vi øjnede en mulighed, forladte vi byen. Det var om natten, omkring kl. 3. Vi gik igennem bl.a.  ørkenen. Undervejs faldt jeg engang i vandet, jeg var lige ved at drukne. Undervejs faldt jeg 3 gange, mine hænder blødte. Vi nåede at komme hertil, hos kurderne. Vi har altid levet side om side med kurdere. Min mand havde engang et hotel i Mosul, han arbejdede sammen kurdere. I 15 år har vi levet sammen kurdere. Der er egentlig ikke forskel mellem kurdere og turkmenere. ”

IS fik 300 dollars i bestikkelse pr person

En anden flygtning hedder Nasir og også fra Telafer. Han har levet dér siden IS indtog byen august 2014. Det lykkes ham at flygte fra byen sammen med sin kone og 2 børn. De nåede Heseke efter 5 timers vandring gennem Baaj området, fortæller Nasir og fortsætter: ”I Telafer er der IS undertrykkelse og vedvarende krig omkring byen. Indtil for nyligt var der ikke mulighed for at flygte fra byen. IS tillod ikke at vi kom ud af byen. Men på det eneste begyndte deres folk at tage imod bestikkelse fra dem, der vil forlade byen. De tog 300 dollars pr. person og fulgte os til et punkt, hvor de lod os at gå. ”

Nasir fortæller, at de havde om Syrian Democratic Forces (SDF) og YPG, da de var i Telafer. “Folk fortalte positivt om dem, at de kæmpede for deres folk, og at de kæmpede til døden for deres folk. Vi hørte, at de tager imod alle civile, der flygter fra IS’ undertrykkelse. Vi besluttede os at flygte. Nu er vi her. Vi blev modtaget meget venligt. De delte deres vand og deres mad med os, selv om de er i fronten og risikerer at stå uden provianter selv.”

Frygten fortsætter

Nasir, som er født og opvokset i Telafer, fortæller at der på det seneste var mangel på vand, fødevarer og elektricitet i byen: ”Børnene sultede. Vi havde ikke noget valg end ad forlade vores hjem, vores marker og vores haver og flygte fra byen. IS gjorde livet surt for os. Selv om er vi i sikkerhed her, tør vi ikke fortælle om de grusomheder, vi oplevede under deres styre. Jeg skal blive her. Jeg tænker på mine børns fremtid. Vi bliver her indtil vores by er befriet af dem. ”

Turkmenere fra Kirkuk: “Vi er i sikkerhed her”

En 47 årig turkmener er kommet hertil fra en IS-besat landsby i nærheden af Kirkuk. Han er flygtet sammen med sin kone og 4 børn. Han siger:  

”Der var stor undertrykkelse. Vi kunne ikke trække vejret. Vi var under konstant tortur. Livet var blevet gjort surt for os. Nu er vi flygtet og kommet til Kurdistan. Vi har det godt og er i sikkerhed her. Vi er glad for at have kunnet flygte fra deres undertrykkelse og tortur. Vores venner, mennesker vi havde kontakt med har anbefalet, at vi flygter til de kurdiske selvstyrsrområder. De sagde at kurderne er brave og barmhjertige. Efter belejringen af Mosul startede blev situationen værre. Kampene bredte sig til et større område. Der var mangel på fødevarer, vand og elektricitet over det hele. Vi turde ikke at forlade vores by. Til sidst trodsede vi døden ved at vandre gennem ørkenen og ankom hertil. Vi vil ikke vende tilbage før vores jord er befriet.”  

 

FLASH! IS’ angreb flygtninge på flugt: 37 døde (opdateret: 2. maj 2017)

Tirsdag d. 2. maj skrev Firat News Agency (ANF**), at IS havde gået til angrev på civile, der forsøgte at flygte til Rojava gennem grænseposten ved Recim Selibi. Angrebet blev afværget af styrker fra SDF, men IS nåede at slå 22 mennesker ihjel ved det første angreb. Dette tal steg siden til 37 som følge af de svært kvæstede, der ikke overlevede deres sår.

 

Kilde: ANF*ANF**BBC