OSCE: Folkeafstemningen lever ikke op til standarder

OSCE, Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa, har udtrykt ved en officiel pressemeddelelse, at valget i Tyrkiet ikke foregik under internationale standarder.

Blandt andet blev officielle valgobservatører fra OSCE ikke lukket ved visse valglokaler i den kurdiske hovedby Amed (Diyarbakir). Flere steder var der politi og militær tilstede, deriblandt inde i selve valglokalerne, oplyste uafhængige kurdiske og tyrkiske medier. Endvidere konkluderede valgobservatør gruppens formand Tana de Zulueta, at valget ikke foregik på lige vilkår, da oppositionen kom begrænset til orde i medierne, eftersom store dele af medier pt. er styret af regeringspartiet AKP.

Observatørerne oplyste, at der på selve valgdagen ikke var de store uroligheder, men samtidig konkluderede man i pressemeddelelsen, at der desværre ikke var nok ngo’er og civile repræsenteret ved valgstederne for blandt andet at holde øje med eventuelt valgfusk. I de tidligere valg i Tyrkiet har der været valgfusk og derfor er der også stort fokus på det fra OSCE’s side ved dette valg. Valget den 16. april er endnu et eksempel på, hvordan et udemokratisk valg kan foregå. Inden de officielle tal fra valgkommissionen var meldt ud, havde pro-AKP medier lang tid før delt de første valgprognoser.

Tana de Zuluetas bekymring gik også på, at valget foregik, mens landet var i undtagelsestilstand og det i sig selv har skabt en ikke særlig demokratisk atmosfære, da folkets friheder stadig er begrænset på grund af den igangværende situation. Samtidig pointerede Zulueta, at ja-kampagnen havde stort set hele sendefladen under hele valgkampen, da man forinden havde lukket en masse tv-kanaler og aviser, der var for kritiske mod styret. Medier der helt klart ville have styrket kampen mod et nej.

Næsten samtlige kurdiske tv-kanaler og aviser er lukket ned i Tyrkiet og over 120 journalister er stadig indespærret. Ikke nok med at folkets frihed er begrænset, så er pressefriheden efterhånden heller ikke tilstede.

Kilde: ANF