Ny amerikansk flybase i Kobane alternativ til Tyrkiet

990111-F-6082P- 035 Staff Sgt. Rodney Johns marshals an F-16CJ Fighting Falcon to a parking spot at Incirlik Air Base, Turkey, after a Operation Northern Watch mission enforcing the northern no-fly-zone over Iraq on Jan. 11, 1999. The Fighting Falcon fired a AGM-88 High-speed Anti Radiation Missile (HARM) against an Iraqi surface-to-air missile site. Johns is a weapons technician with the 22nd Expeditionary Fighter Squadron deployed from Spangdahlem Air Base, Germany. DoD photo by Staff Sgt. Vincent A. Parker, U.S. Air Force. (Released)

Det amerikanske luftvåben har udvidet med en flybase i det nordlige Syrien for at kunne intensivere kampen om generobringen af Raqqa fra Islamisk Stat (IS), udtaler US Central Command.

Basen ligger nær Kobane omkring 150 km nord for Raqqa, som er den sidste højborg for IS i Syrien. Basen giver USA yderligere kapacitet til at støtte både amerikanske og andre anti-IS styrker i kampagnen for at tage byen tilbage, fortæller Oberst John Thomas, en talsperson for Central Command.

Soldater fra det 621. Contingency Response Group (Beredskabs- og Udrykningsgruppe, red.) var nødt til at udvide og ændre flyvepladsen ved Kobane, som kun havde set begrænset brug fordi landingsbanens tilstand forhindrede nogle typer luftfartøj i at lande.

Før ombygningen af flyvepladsen ved Kobane har de nærmeste brugbare baser ligget i Tyrkiet, i byerne İncirlik og Diyarbakır.

(Billedtekst: En illustration som viser hvordan en beredskabsgruppe fungerer.)

General Carlton Everhart II, som står i spidsen for US Air Mobility Command, forklarer at  den 621. gruppe har støttet anti-IS koalitionsstyrker på jorden i Syrien, og at basen gør luftfartøjer i stand til at levere kritiske forsyninger, udstyr og at hjælpe med at positionere styrker.

“Det bringer os tættere på kampen,” fortæller John Thomas.

Udenfor fjendens rækkevidde men tæt på kampen

Gruppen kom til Syrien i November ombord på en C-130 (militært transportfly, red.) som landede på en landingsbane af knuste sten, beretter Sergent Chris Wright, som ledte den 621. gruppes sikkerhedsstyrker på missionen.

Luftvåbnets beredskabsgruppe har til opgave at lande på barske steder og forberede dem til at modtage luftfartøjer og andre styrker. Meget af tiden opstiller gruppen landingsbaner for at kunne håndtere humanitære kriser, men de har tre gange deltaget i Operation Inherent Resolve (det amerikanske navn for interventionen mod IS, red.).

I 2016 oprettede gruppen Kobane-luftbasen i Syrien og en anden base i Qayarrah Vest i det nordlige Irak for at yde støtte til kampene i Mosul. I 2015 oprettede de en base ved al-Taqaddum for at støtte Iraks kampe i Ramadi.

“Vi byggede flypladsen op fra bunden,” siger Wright om basen ved Kobane og fortæller, at da deres enhed ankom første gang, få dage efter hærstyrkerne, var der kun få fartøjer. Siden da er tallet “steget markant,” siger han.

Wright og en gruppe af civilingeniører, sikkerhedsstyrker og efterretningssfolk blev udstationerer midlertidigt for at udvide basen til at kunne “understøtte alle typer fly vi har til rådighed,” fortæller Wright. De boede i telte og levede af feltrationer i 45 dage.

Flypladsen ved Kobane er blevet ændret til at kunne understøtte ikke bare C-130’ere, som kan lande i meget svært terræn, men også C-17’ere, som skal bruge en stærkere landingsbane for at klare vægten, og andre typer fartøjer, uddyber Wright.

“Der er tydelige paralleller mellem flypladserne nær Kobane og Qayarrah Vest,” bemærker Thomas, “udenfor fjendens rækkevidde, men tæt nok på kampen. Det hjælper.”

I sidste uge rapporterede Voice of America, at USA var i gang med at vurdere endnu en landingsbane ved den nyligt generobrede Tabqa-dæmning, nord for Raqqa.

Pentagon vurderer nu, om man skal bevare begrænsningen af tropper i Syrien, siden der er nogle typer udstationeringer som ikke er inkluderet i begrænsningen, såsom specialstyrker. Hvis begrænsningen ophæves ville Pentagon kunne give et mere præcist overblik over hvor mange amerikanske styrker befinder sig i landet.

 

Kilde: Stripes.com