Kurdisk feminist valgt som medforkvinde i Raqqas Folkeforsamling

En kurdisk kvindelig feminist er blevet udpeget som medforkvinde for folkeforsamlingen i Raqqa for at administrere de landsbyer omkring den nordsyriske by, der for nyligt er blevet erobret fra det jihadistiske Islamisk Stat (IS), som stadig besætter det centrale Raqqa.

31-årige Layla Mohammed, tidligere medforkvinde i Tel Abyad, blev udpeget ved et møde torsdag sammen med sin arabiske medformand, Mehmud Sewax Bersan. Borgerrådet inkluderer også medlemmer af lokale arabiske stammer, turkmenere og kurdere, ifølge det lokale nyhedsorgan Ara News.

“Dette er et historisk skridt for folkene i området, og en genfødsel,” fortæller Mohammed og tilføjer “Vi lover at bestyre Raqqa på en organiseret måde.

Medforkvinden forklarer, at Raqqas befolkning vil administrere byen og oplandet på et fundament af “sameksistens og broderskab i mellem befolkninger,” og opfordrer de lokale til at deltage i rådets arbejde.

I et interview med Middle East Eye i sin tid som medforkvinde i Tel Abyad fortalte Mohammed om sin rolle og sagde, at det var svært for folk at acceptere en kvinde i regeringen.

“Det var meget underligt for folk at bygge et nyt system efter at have været undertrykt af [Assads, red.] regime og svært for dem at acceptere en kvinde i en ledende rolle. Før i tiden var det ikke muligt for en kvinde at deltage i hverken militær, politisk eller social arbejde,” tilføjer hun.

Borgerrådene, som er opsat af den kurdisk-ledte selvstyrende administration Nordsyrien/Rojava, har fået stor opbakning for deres system af delt formandsskab (én kvinde, én mand) i alle områder. Rådet vil bestå af 14 kommitéer som skal beskæftige sig med bl.a. sikkerhed, økonomi, retssystem og energi.

Folkeforsamlinger støttes af USA

Ifølge Nicholas A. Heras, Washington-baseret analytiker som er tilknyttet Center for New American Security (CNAS) bakker USA op om oprettelsen af borgerrådet i Raqqa.

“Med etableringen af rådet i Raqqa fortsætter SDF med at følge skitseringen for hvordan man vedligeholder stabilitet i Syrien efter IS. Trump-administrationen har gjort det klart at man støtter visionen om støtteråd som består af lokale notabiliteter, med opbakning til sikkerhedsanliggender fra SDF og det amerikanske militær,” fortæller Heras til Ara News.

Dog fortæller en freelance-journalist fra området, at det skaber bekymringer at en række større stammer i området ikke har tilsluttet sig rådet af frygt for voldelig gengældelse fra IS eller Assads regering.

Den primært kurdisk-arabiske SDF er på nuværende tidspunkt engageret i den fjerde fase af Wrath of Euphrates (militæroperation, red.) for fuldstændigt at tilbageerobre Raqqas omegn fra IS.

 

Kilde: Kom News