Folkeafstemning Tyrkiet: Oppositionen forudser 58% “Nej”

Med en uge tilbage til Tyrkiets forfatningsmæssige folkeafstemning, hvor meningsmålingerne afstår fra at offentliggøre resultater, har to af den tyrkiske oppositions prominente lovgivere hævdet at ‘nej’-siden står til mellem 57 og 58%.

På et offentligt møde i hovedstaden Ankara i søndags, udtalte Sirri Sureyya Onder fra Folkenes Demokratiske Parti (HDP), at der var en ”7 juni følelse i luften”, med henvisning til AKP’s manglende evne til at få et flertal ved parlamentsvalget i 2015:

”Deres [ja-sidens] stemmetal er det samme, som det de fik 7 juni. Ikke et procentpoint over 43%. I vil se den 16 april, at de ikke har mod til at stå frem i offentligheden”.

Onder udtrykte også, at de kurdiske stemmer ville gøre forskellen i folkeafstemningen, ligesom de gjorde dn 7 juni, og at regeringen var bange for dette.

I den sydøstlige kurdiske by Hakkari udtalte oppositionens

Eren Erdem fra det Republikanske Folkeparti (CHP) talte til vælgere i den kurdiske by Hakkari i det sydøstlige Tyrkiet og mente, at ‘Nej’-siden stod til klart flest stemmer med ikke mindre end 58%.

Erdem anklagede også det herskende Retfærdigheds og Udviklingspartiet (AKP) for at bruge moskeer som politiske centre: ”Denne [AKP’s] mentalitet, har skadet vores trossystem og værdier som ingen anden i historien.”

Erdem hævdede, at ‘Nej’-siden stod til 90% i Hakkari, hvor sammenstød mellem tyrkiske sikkerhedsstyrker og kurdiske PKK kæmpere for nyligt er eskaleret.

Af de fire partier i parlamentet, er to i ‘Ja’-lejren, mens to modsætter sig den 18-punkts ændring, der vil introducere hvad tilhængere kalder et ”præsidentskab i tyrkisk stil”.

Mens støtter har sagt, at reformen vil bringe stabilitet og styrke Tyrkiet, har kritikere hævdet at den indvarsler et ”’Enemandsvælde” ledet af præsident Erdogan. Præsidenten vil blive givet udøvende beføjelser inklusiv retten til at udnævne og fyre ministre, udnævne retslige embedsmænd og opløse parlamentet.

Embedsmænd i regeringen og lederne af  det Nationalistiske Bevægelsesparti (MHP), der støtter reformen, har foretrukket ikke at forudsige resultatet og siger i stedet at en ‘Ja’-stemme er forude.

 

Kilde: Kom News