Europarådet svar på Erdogans diktatur: Tyrkiet under observation

A woman adjusts the Turkish flag next to the European Union flag before the arrival of Turkish Prime Minister Ahmet Davutoglu (unseen) at the EU Commission headquarters in Brussels January 15, 2015. REUTERS/Francois Lenoir

De foreslåede ændringer til rapporten “Report on the Functioning of Democratic Institutions in Turkey” er blevet stemt igennem med et stort flertal i Europarådets Parlamentariske Forsamling og dermed har man genindført observations-proceduren for Tyrkiet, som ellers har været afbrudt siden 2004.

Ved afstemningen om rapporten overordnet, efter ændringerne blev tilføjet, blev rapporten vedtaget med 45 stemmer imod og 113 stemmer for.

AKPs urimelige krav blev afvist

Næsten alle foreslag fra AKPs parlamentarikere som skulle udvande rapportens indhold blev afvist ved et flertal og urimeligheden i kravene blev tydelig.

AKPs Markar Esayan foreslog at tilføje til rapporten at PKK i Europa havde adgang til 2 milliarder amerikanske dollars, at Tyrkiet “alene bærer hele vægten af Europas belastning af flygtninge” og at truslerne mod Tyrkiet var gjort mulige vha. “lovfæstede dekreter”. Udenfor den tyrkiske og den aserbajdsjanske komité var der kun en håndfuld stemmer for AKPs forslag.

HDPs forslag om at inkludere Europarådets Kommunalkongres’ tidligere opdagelser omkring lokale administrationer i rapporten blev ikke vedtaget.

AKPs forslag som lægger skylden for udpegninger af forvalterskaber og anholdelserne af borgmestre på borgmestrene selv, og kravet om om dette skulle føjes til rapporten blev afvist med et stort flertal. Forslaget om at fjerne rapportens betragtning om, at der ikke er retslig uafhængighed blev også forkastet.

Et andet bemærkelsesværdigt forslag var at tilføje til rapporten at “I Tyrkiet kan ethvert modstridende synspunkt udtrykkes i den frieste forstand og især journalister kan udtrykke sig uden frygt for represalier”. Dette forslag blev stemt ned med stemmerne 34 til 135.

 

Kilde: ANF