Syrien: “FN er tavs overfor Tyrkiets finansiering af terrorgrupper”

A general view during the 23th Session of the Human Rights Council. 27 May 2013. Photo by Jean-Marc Ferré

Den Syriske delegation til FN påpegede, at Tyrkiet finansierer terrorgrupper i det syriske territorium. Delegationen undrede sig over, hvorfor FN ikke kan indse Tyrkiets besættelse af El-Bab.
FNs Menneskerettighedsråd forsamledes for 34. gang i FNs lokaler i Geneve. Under samlingen blev FN-rapporten om Syrien diskuteret. Samlingens første taler var Paulo Sergio Pinheir, som er formand for FNs Kommission i Syrien. I sin tale pegede han på nogle punkter i FN-rapporten og udtrykte at: ”Assad regime har begået krigsforbrydelser i Syrien, derfor burde de stilles for en domstol”.Pinheiro har ligeledes peget på overtrædelse af menneskerettighederne, som har fundet sted under krigen i Syrien i de sidste 6 år. En politisk løsning er, ifølge Pinheiro, den eneste mulighed for fred i Syrien.

MANGE LANDE ØNSKEDE AT REGIMET STILLES FOR DOMSTOLEN
Efter Pinheiros fik flere repræsentanter for forskellige lande muligheden holde at udtrykke deres meninger. Alle repræsenter mente, at Assad regime har begået krigsforbrydelser ud fra den rapport netop udgivet af FN. Derfor burde det stilles for Den Internationale Straffedomstol (ICC).
RUSLAND: FN-RAPPORT ER FYLDT MED FORDOM
Ifølge den russisk repræsentant er rapporten mangelfuld og overdreven. Desuden mente repræsentanten at rapporten i høj grad er præget af fordomme.
IRAN: DER BURDE IKKE EKSISTERE ANDRE LANDER I SYRIEN
Under samlingen fik en iransk repræsentant også taletid. Den iranske repræsentant påpegede vigtigheden af politiske løsninger i Syrien. Den løsning bør tage højde for beskyttelsen af det syriske territorium, hvilken kan medvirke til, at andre stater afslutter deres tilstedeværelse i Syrien, sagde han.

USA: VORES KAMP MOD ISIS VIL FORTSÆTTE
Den amerikanske talsmand understregede, at regimet i Syrien og ISIS er de hovedansvarlige for forbrydelser mod menneskeheden. Han erklærede at USA vil fortsatte deres kamp mod ISIS.

IGEN HAR SUNNI BLOKKEN OMGÅET ISIS
Repræsentanterne for Tyrkiet, Saudi-Arabien, Qatar påstod at regimet i Syrien bærer hele skylden for overtrædelse af menneskerettighederne. Talsmænd fra disse land har ligeledes ikke henledt opmærksomheden på ISIS og andre terrororganisationer.

SYRIEN: TYRKIET FINANSIERER TERRORGRUPPER I VORES TERRITORIUM
Den Syriske repræsentant kritiserede Tyrkiets besættelse af syrisk territorium i skarpe vendinger og understregede, at Tyrkiet finansierer terrorgrupper i Syrien. Repræsentanten erklærede, at de ikke accepterer FN-rapportens beskyldninger mod Assads regimet, hvor der hævdes at regimet har begået krigsforbrydelser. Rapporten er ikke udarbejdet objektivt, mente han.
Repræsentanten understregede, at regimet i Syrien har ret til at forsvare det syriske territorium mod terrorgrupper, og tilføjede at Tyrkiet, Saudi-Arabien, Qatar og De Arabiske Emirater støtter og finansierer terrorgrupper i Syrien. Disse terrorgrupper er blevet anerkendt som terrororganisationer i den internationale arena.
Afslutningsvis rettede den syriske talsmand en kritik ad kommissionen, der har udarbejdet FNs rapport om Syrien. Repræsentanten undrede sig over manglende oplysninger om Tyrkiets besættelse af syrisk territorium i rapporten, samt Tyrkiets luftbombardementer mod civile i El-Bab.

Kilde: FiratNews