Arabiske kvinder bevæbner sig mod IS

Arabiske kæmpere fortæller at de har indset sandheden om kvinder og betydningen af frihed efter at have tilsluttet sig SDF (de Syriske Demokratiske Styrker, red.) og opfordrer alle kvinder som stadig lider under undertrykkende traditioner og skikke til også at træde til.

Den 28. januar blev der ved ‘SDF Şehîd Arîn Akademiet’ indledt et nyt træningsforløb for arabiske kvinder. Forløbet er stadig undervejs og involverer kvinder fra byerne Manbij, al-Hasakah, al-Şedadê og Deir ez-Zor som modtager militærtræning og boglig undervisning i bl.a. kvinders historie.

Kæmperne står op omkring 05:00 hver morgen for at lave fysiske øvelser, hvorefter de spiser morgenmad og gør sig klar til lektioner fra 07:30 og indtil kl. 11:00 hvor der er pause. Én påtager sig at lave mad til resten af sit hold og resten af gruppen bruger pausen på at hjælpe til med småopgaver. Efter to timers pause fortsætter lektionerne. Når undervisningen slutter kl. 16:00 strømmer kæmperne ud i gården for at spille volleyball. Om aftenen foretrækker nogle at læse bøger, mens andre bruger deres tid på at se dokumentarer.

Én af de kommende kæmpere, Stêrk Hasakah, fortæller: “Jeg har stor tiltro til SDF, eftersom disse styrker har formået at opnå den længe ventede frihed til syrere”. Stêrk forklarer, at forældede traditioner har frarøvet kvinder deres mest basale ret: et frit liv. Hun pointerer at kvinder for tusinder af år siden har opdaget landbrug og håndværk, men at gamle regimer og det maskuline samfund har frarøvet dem deres rettigheder. Hun fortæller at de har realiseret kvinders frihed i gennem selvbestemmelse – ved at være sin egen hersker.

Sara Kobani, en kriger fra Manbij siger at “… efter at Manbij blev befriet fra IS’ lejesoldater, og jeg så hvordan vores kæmpere måtte ofre sig, har de været mit forbillede og jeg besluttede at tilslutte mig SDF for at være en del af at befrie alle de områder som er besat af ISIS.”

Om målet med deres træning fortæller Sara at “… Mit mål er at befrie alle kvinder fra de ældgamle traditioner som de er blevet påtvunget. Jeg mindes Abdullah Öcalans vending: en fri kvinde er lig med et frit samfund.”
Kilde: ANHA