175.000 Kobanê-indbyggere er vendt tilbage i løbet af de sidste 9 måneder.

Flere indbyggere fra Kobanê er vendt tilbage til deres hjem efter det intense angreb fra ISIS 15.september 2014. Op mod 175.000 af byens indbyggere er vendt hjem i løbet af de sidste 9 måneder.

Den hovedsageligt kurdiske by, Kobanê, i vestkurdistan (Rojava), havde en befolkning på 250.000 før starten på den syriske borgerkrig. Tallet steg til 450.000 da flygtningene fra Aleppo, Damascus, Humus, Deraa, Dêr a Zor, Idlib og Raqqa kom til byen, efterhånden som krisen udviklede sig.

En stor del af indbyggerne blev tvunget ud af byen til Bakûrê (Nordkurdistan) da de frygtede en massakre på baggrund af de massive angreb udført af ISIS-banderne den 15. september sidste år.

Tilbagevendingerne til byen begyndte for alvor da YPG/YPJ-styrker befriede byens centrum for ISIS-bander den 26. januar 2013. Det var efter en historisk modstand på 134 dage. De udfordringer som den tyrkiske stat og deres massakre-planer som de planlagde sammen med banderne kunne ikke forhindre at de kobanske indbyggere vendte tilbage til deres land.

I følge tal fra Kobanês råd for sociale affærer, er op mod 170.000 mennesker er vendt tilbage til deres hjem over de sidste 9 måneder. De tilbagevendte har slået sig ned i områder som er renset for ISIS’s miner. Det daglige liv fortsætter her uden trussler på nuværende tidspunkt.

Omkring 3500 Indbyggere fra Kobanê vender ugeligt tilbage til deres by igennem Mürşitpınar grænseovergangen mellem det nordlige og det vestlige Kurdistan, hvor overgang ellers kun er tilladt mandag og torsdag.