FEY-KURD: NEWROZ ER KURDERNES OPSTANDELSE

Newroz betyder på kurdisk “ny dag” og er det kurdisk nytår. Newroz, der fejres d. 21. marts er dagen, hvor forår melder sin ankomst. Derfor er Newroz for kurderne på lige fod med andre Mellemøstlige befolkningsgrupper grundlæggende en forårsfest. Dog har kurderne i deres historie altid tillagt en politisk betydning til Newroz som den dag, hvor kurderne har gjort op med magthavernes tyranni og deres undertrykkelse.

Historien går tilbage til året 612 f.kr. Ifølge sagnet var der en assyrisk kong, der hed Dehak. Han blev alvorligt syg, som bevirker at der voksede to slanger frem på hans skulder. Hans læger mente, at han, for at undgå at blive bidt af slangerne, skulle spise hjerne af to unge mennesker. Men for at skåne de unge, fandt bøddelen, der var ansvarlige for slagtning af disse mennesker en anden løsning. Han fik fat i nogle lam og slagtede dem. Hver gang kongen blev tilbudt to hjerner på fadet, var kun en af dem en menneskehjerne. På den måde blev der hver gang en unge mand frigivet. Alle dem, der blev frigivet drog op i bjergene, hvor de organiserede sig. I denne by levede der en smed ved navnet Kawa, der havde syv børn. Seks af de syv var allerede blevet ofret til kongen. Den dag, hvor de skulle hente Kawa´s sidste søn, startede Kawa et oprør. Han blev støttet af unge mennesker, som allerede var taget op i bjergene. Dette oprør er blevet markeret ved et bål oppe på bjerget. Hvert år antændes derfor Newroz`bål for at minde om dette oprør.

Oprøret er dog ikke ophørt, idet historien er blevet ved med at gentage sig for kurderne. Assyrisk konge Dehak har nemlig ikke været den sidste tyran i kurdernes liv. Dem, har der været flere af. For blot at nævne nogle af dem, kan man nævne Tayyip Erdogan, Saddam Hussein, Ahmedinejad, Besir El Assad og flere andre. De har til forskel fra Assyrisk Konge Dehak ikke forlangt hjerne af kurdiske unge. Men ligesom Dehak har deres krigsførelse og deres undertrykkelse kostet tusindvis af kurdere livet.

Som seneste eksempel på ovennævnte skal vi blot huske nogle år tilbage, hvor tyrkiske krigsfly bombarderede 34 civile kurdiske landsbyfolk, samt i dag hvor Islamiske Stat forsøger at begå massakrer mod kurdere i Irak og Syrien.

Newroz er derfor ikke kun er en forårsfest, som den tyrkiske stat forsøger at præsentere verden for. Tyrkiet har med dette håbet på at fjerne den politiske betydning, som kurderne tillægger Newroz. Newroz er navnet på kurdernes opstandelse og deres verserende kamp mod undertrykkelse.

I år afholdes Newrozfest i Albertslund Musikteatret
Dato: 28.03.2012
Tid: kl.16:00-23:00

Mød op og udvis at du tager aktiv del i kampen om en frit og selvstændig Kurdistan.
Med venlig hilsen
Sammenslutning af Kurdiske Foreninger i Danmark (FEY-KURD)