Tyrkiet har løsladt den påståede attentatmand i Lars Hedegaard-sagen.

Kurder.dk har talt med Nikolaj Villumsen om den seneste udvikling, hvor det bl.a. er kommet frem at Tyrkiet har løsladt den påståede attentatmand i Lars Hedegaard-sagen.

Hvad synes du om konflikten mellem Danmark og Tyrkiet?

NV: Jeg mener den tyrkiske regering holder Danmark for nar når de nægter at fortælle om den attentatmistænkte er udleveret til IS. Hvis det viser sig at være tilfældet vil det desværre blot være endnu et eksempel i rækken på at den tyrkiske regering samarbejder med IS og aktivt modarbejder kurderne i den belejrede by Kobanê. Det er i klar strid med FN’s beslutninger og bør få konsekvenser for de ansvarlige.

Hvordan vil konflikten påvirker samarbejdet i fremtiden?

Der er tale om et klokkeklart tillidsbrud mellem den tyrkiske regering og Danmark og jeg mener det bør få konsekvenser. Konkret bør Danmark trække det militære NATO-bidrag hjem fra Tyrkiet. Danmark bør ikke bidrage militært til en regering, der holder hånden under ekstremisterne fra IS og dræber anti-IS demonstranter i de tyrkiske gader.

Hvad er Enhedlistens holdning i forhold til Konflikten?

Enhedslisten støtter kurdernes modige, men ensomme, kamp i Kobanê. Vi har længe krævet at Danmark sender våben til Rojava så YPG kan forsvare civilbefolkningen mod fascisterne i IS. Indtil nu har regeringen afvist at støtte Kobanê, men Enhedslisten fortsætter presset. Som parti har vi i samarbejde med de kurdiske organisationer i Danmark, Feykurd, samlet penge ind til PYD og kampen mod IS i Kobanê. Vi opfordrer alle demokratiske og progressive kræfter til at gøre det samme.

Enhedslisten har indtil videre støttet kampen imod IS og for demokratisk autonomi ved at donere 53.000 kr. til PYD.