PRESSEMEDDELSE: Danmark bør tage sine relationer til Tyrkiet op til revision

Vi herboende kurdere har i lang tid opfordret den danske regering til at revurdere sine relationer til Tyrkiet. Dette har især været nødvendigt efter det i Wikileaks-dokumenterne kom frem at Tyrkiet har truet Danmark veto-kortet i forbindelse med Anders Fogh Rasmussen’s kandidatur til NATO’s generalsekretær, hvis ikke Danmark lukker den kurdiske tv-kanal ROJ TV.

På trods af at Danmark har været loyal over for Tyrkiets forventninger ved at lukke ROJ TV og bringe kurdere i anklagebænken, tyder der meget på, at Tyrkiet umiddelbart har ført Danmark bag lyset i sagen om løsladelsen af personen, der er mistænkt i attentatetsforsøg mod Lars Hedegaard.

Som Sammenslutning af Kurdiske Foreninger i Danmark, FEYKURD fordømmer vi Tyrkiets fremgangsmåde i ovennævnte sag, som vi mener er usmageligt. Vi finder det dybt problematisk at et land som Tyrkiet, der er med i FN og har desuden NATO’s anden største hær kan tillade sig at handle uansvarligt, som skaber utryghed for andre lande.

På den side finder vi det interessant at dansk udenrigs- og justitsministeriet ikke tager sagen alvorligt nok. Dette kom klart til udtryk i samrådet af d.16.10.2014, hvor Folketingets Udenrigsudvalg har kaldt disse to ministre med henblik på at redegøre for udleveringen af den 27-årige mistænkte for attentatforsøget mod forfatteren Lars Hedegaard.

Ministrene har trøstet den danske offentlighed med at de sender en delegation til Tyrkiet for at få svar på løsladelsen men kunne ikke rigtig tage stilling, hvad regeringen ville gøre, hvis det viser sig, at Tyrkiet har løsladt den mistænkte i forbindelse med fangeudveksling med terrorbevægelsen IS.

Behovet for en revision af relationer mellem Danmark og Tyrkiet bliver vigtigere, når verdenssamfundet fordømmer Tyrkiet for deres alliance med en terrorbevægelse, der udgør en trussel for hele verdenssamfundet. Tyrkiets alliance med IS skyldes velvidende ikke andet end at Tyrkiet vil ødelægge alt, hvad kurderne har opnået i regionen. IS’ ivrige men forgæves forsøg på at erobrere den kurdiske by Kobani skal ses i relation til Tyrkiets ovennævnte hjemmelige men ikke længere hemmelige politik i regionen.

Danmark bør i stedet for alliere sig med kurdere, som er det eneste folkeslag der har etableret sig et liv efter vestlige og demokratiske værdier.

Med venlige hilsner
FEYKURD (Sammenslutning af Kurdiske Foreninger i Danmark)