Kurdere fra Europa er på vej til København for at udvise solidaritet med 10 kurdere

Kurdere fra Europa er på vej til København for at udvise solidaritet med 10 kurdere

Ved retsmødet i sagen om 10 kurdere torsdag d. 3. oktober 2013 ankommer kurdere henholdsvis fra andre lande i Skandinavien og fra Tyskland i fire busser og vil demonstrere på Rådhuspladsen for at udvise solidaritet med 10 kurdiske aktivister, der sigtes i forbindelse med såkaldte Batman-sagen.
Torsdag den 19. september blev sagen mod elleve politiske aktive kurdere genoptaget. Der er tale om lang retsproces med i alt 60 retsmøder, hvoraf det sidste finder sted 26. marts 2014. Såvel kurdere i Danmark som i Europa følger sagen tæt og møder jævnligt op foran retslokalerne på Rådhuspladsen for at udvise deres solidaritet med disse politiske kurdiske aktivister.

Dansk- Kurdisk Kulturcenter opfordrer derfor samtlige demokratiske kræfter i Danmark også til at udvise solidaritet med disse politiske aktive kurdere, der ikke har foretaget sig andet end at arbejde for deres folk inden for demokratiets rammer. Demonstrationen på torsdag d. 3.oktober 2013 finder sted i tidsrummet 09:00-15:30.

Som det kan huskes havde dansk politi d. 18. september 2012 iværksat en hetz mod kurdere og deres organisationer og fik anholdt syv kurdere, som var engageret i forskellige sociale og kulturelle aktiviteter under Dansk-Kurdisk Kulturcenters tag. Efter tre måneders varetægtsfængsling blev disse syv foreningsfolk løsladt, imens en ottende person blev anholdt i Tyskland og blev bragt til Danmark, hvor han siden da har siddet varetægtsfængslet. Desuden blev en niende person anholdt i Schweiz, dog blev løsladt efterfølgende på baggrund af dansk anklageskrift ikke gav anledning til anholdelse i Schweiz. Endvidere er der yderligere to personer sigtet i sagen efter løsladelsen af de første syv personer. Dermed er der i alt 11 kurdere sigtes i sagen.
Vi, herboende kurdere oplever gang på gang, at vores handlemuligheder og demokratiske rettigheder i hele Europa, heriblandt især i Danmark bliver indskrænket. Det sker hver gang der rejses en sag mod kurdiske institutioner i Europa ofte med henvisning til EU´s terrorparagraf. Denne paragraf har bl.a. været medvirkende til, at kurdernes stemme ROJ TV for nyligt skulle erklære konkurs efter landets domstole har straffet selskaberne bag tv-kanalen med bøder i millionstørrelse.

Som det kom frem i Wikileaks-dokumenterne, havde ROJ TV-sagen været et afgørende forhandlingspunkt mellem Trykiet og Danmark, i forbindelse med Anders Fogh Rasmussen´s kandidatur til sekretærposten for NATO. Trods denne viden har landets domstole insisteret på at straffe det kurdiske folk ved at få inddrage sendetilladelsen for deres tv-kanal. Denne erfaring har desværre svækket os kurders tillid til det danske retssystem. Derfor håber vi, at en vestlig retsstat som Danmark med sin fremgangsmåde ikke yderligere bidrager til verserende krænkelser mod kurdere i de fire lande, hvor kurderne i dag kæmper for et frit og demokratisk liv.

Vi opfordrer vi de demokratiske kræfter i landet til at støtte kurderne i deres kamp for et demokratisk liv i henholdsvis Europa og i Kurdistan.

DATO: 3.oktober 2013
TID: 09:00
STED: RÅDHUSPLADSEN

Med venlig hilsen
Dansk- Kurdisk Kulturcenter