Radio Hawar; Et kurdisk skrig i det danske luftrum

I en kold og grå søndag morgen er jeg og min kammerat Serdar på vej for at mødes med Farqin. Alt, vi kører forbi på vejen, er som det plejer; et gråt og koldt vejr, færre bilister på vejen samt en del cyklister, der ivrigt forsøger at træde på pedalerne trods de glatte cykelstier. Det er kun radioen, vi hører, der gør tilværelsen anderledes. Det er hverken Rasmus Seebach i Radio 100 eller Dorthe Krogsgaard på P1 Morgen, vi hører. Vi lytter til en radio, hvorfra de kurdiske melodier fylder bilens smalle rum. Nu om dage kan man let høre kurdisk radio over nettet med vores smartphones, men her er der tale om bilens egen radio, som gør brug af en ægte dansk frekvens på FM-båndet

Det kurdiske skrig
Vi taler nemlig om Radyo Hawar, som er en del af Albertslund Nærradio og sender hver søndag fra kl.11:30 til 14:00 på frekvens 94,5. Hawar betyder ”skrig” på kurdisk og radioen har siden de tidlige 80´er forsøgt at være danske kurderes ”skrig” i de antal timer, hvor Farqin får lov til at sende. På vej til Bytorvet i Albertslund, hvor Albertslund Nærradio har lokaler, virker omgivelserne vante, idet radioen er meget tæt på Albertslund Musikteateret, hvor kurderne mange gange har afholdt fester. Da vi nærmer os opgangen, hvor radioen har lokaler, hilser Farqin os fra altanen og byder os velkomnen allerede der. Da vi træder ind i radiolokalet bliver vi omfavnet af noget klassisk musik, som virker meget langt væk fra den musik, vi lige havde hørt i bilen på vej til radioen. Forklaringen kommer straks fra Farqin, der oplyser, at klassisk musik er et to-timers program, som kører på vegne af Albertslund Nærradio.
”Egentlig kunne vi også godt have de to timer, hvor klassisk musik nu kører. Dog var vi desværre forsinket i forhold til at ansøge om det”, fortæller Farqin, som med sit ansigtsudtryk tydeligt indikerer en stor forargelse over situationen.

Første kurdiske radio i Danmark
Radio Hawar er den første kurdiske radio i Danmark. Siden opstart har mange frivillige kræfter været ind over og sørget for at radioen kunne nå frem til sine lyttere. Dog har Farqin siden 2004 været den stabile frivillige kraft bag radioen, der til tider har fået hjælp fra andre frivillige kurdere.
”Til tider har jeg haft nogle, der hjalp med teknikken og værtsdelen, dog står jeg alene for det hele” fortæller Farqin og understreger samtidig, at han kun vil være interesseret i stabile kræfter, da jeg nævner for ham, at vi eventuelt kunne være behjælpelige med at finde nogle frivillige til radioen, som kunne bistå med det tekniske.

Musik og nyhedsformidling kører side om side
Radio Hawar´s sendeområde spænder fra Albertslund og en radius omkring 35 km rundt om Albertslund. Radioen har siden opstart i de tidlige 1980´ere fået udviklet en programflade, der dækker såsom nyheder, kultur, orientering, debat som interviews om kultur og musik. Radioens udsendelser er på kurdisk og tyrkisk. Udover nyhedsformidling, hvor Farqin forsøger at favne bredt hvad angår dagsordenen i Kurdistan og i Danmark, er der i løbet af to og en halv times program masser af musikalske indslag på kurdisk.
Farqin vælger at forlade radiolokalet sammen med os og lader den klassiske musik tage over. Han beroliger os med ved at sige, at det er et computerstyret system, der sørger for at musikken fortsætter til kl. 16:00, hvor Albertslund Nærradio slutter dagen af

Af Ibrahim Benli