INTERVIEW MED ERTUĞRUL KÜRKÇÜ

I går besøgte det pro-kurdiske parti BDP´s parlamentariker Ertuğrul Kürkçü Christiansborg, for at markere det kurdiske nytår i forbindelse med Newroz-reception, der var arrangeret af Nikolaj Villumsen, Folketingsmedlem (Ø), Serdal Benli, Landsledelsesmedlem (SF), Lars Aslan Rasmussen, Borgerrepræsentant (A) og Kurdisk Forum.

Ertuğrul Kürkcü, tyrkisk socialist, journalist og forfatter. Han har været aktiv inden for politik siden 1968. Han har været medlem af forskellige venstreorienterede partier, heriblandt Dev-Genc (Federation af revolutionære ungdom i Tyrkiet), ÖDP (Frihed og solidaritet partiet). Ud over sine aktiviteter i de socialistiske partier, er han også medlem af DTK (Demokratiske Samfunds Kongres), som bl.a. vedrører det kurdiske spørgsmål i Tyrkiet.

Nûdem mødte den fremtrædende politiker på Christiansborg for et interview.

Siden AKP har været på magten har de brugt forskellige metoder for, at passivisere den kurdiske frihedskamp, men hvad skete der, siden regeringen i Ankara pludselig ønsker fred med kurdere?

I starten anvendte AKP- regeringen mange undskyldninger for, at bekæmpe kurdere med militære midler. Men fandt til sidst ud af, at krigen mod kurdere ikke kan fortsættes med militære midler. Det er der forskellige årsager til. Det ene er, at AKP partiet ikke kunne modstå presset fra kurdere samt en række civile organisationer i Tyrkiet. Det andet er, at hvis regeringen stadig skal beholde sin magtposition kræver det at de sidder til fredsforhandling med kurdere. Det tredje er, at den tyrkiske statsminister Recep Tayip Erdogan forudser, at til næste kommunevalg samt præsidentvalg vil miste mange kurdiske vælgere.

Hvis man kigger på vestlige medier fokuseres der ikke meget på den igangværende fredsproces samt det kurdiske spørgsmål i Tyrkiet, hvad skyldes det?

EU har i lang tid ikke fokuseret på Tyrkiets indenrigsproblemer, da de selv er optaget med deres egne problemer. De bruger især meget tid på Belgien, Spanien og andre lande, som har på nogle områder lige så store vanskeligheder som Tyrkiet. Men efter Newroz, tror jeg, hvis der kommer et godt resultat ud af den igangværende fredproces, vil EU fokusere på det kurdiske spørgsmål i Tyrkiet, såsom menneskerettigheder og kurdernes rettigheder i forhold til tyrkisk EU-medlemskab.

Dit parti er med i Folkets Demokratiske Kongres (HDK), hvilken indflydelse har det for fredsprocessen?

Målet med HDK er, at demokratisere Tyrkiet. Således at alle venstreorienterede partier i Tyrkiet arbejder sammen, for at bestræbe på at skabe fred. Derfor kræver det, at HDK får et godt kommunalvalg i 2014, som uden tvivl vil vende Tyrkiets politik.

Nudem.dk