HAR DEN TYRKISKE REGERING BETALT FOR MORDET PÅ DE TRE KURDISKE KVINDER?

Klummeskriveren Ferda Cetin udtrykker, at den tyrkiske regering i høj sandsynlighed er indblandet i drabet på de tre kurdiske kvinder ved at henvise til en befaling, hvor man lover økonomisk belønning til dem, der kan bidrage til likvidering af PKK´s medlemmer med ledende ansvar.

I går stillede Cetin adskillige spørgsmål til den tyrkiske regering i forbindelse med mordet på Sakine Cansiz, Fidan Dogan og Leyla Saylemez, der den 9. januar blev likvideret i Paris. Cetin påstår, at den sigtede i sagen, Ômer Güney, i høj sandsynlig havde modtaget en økonomisk belønning af den tyrkiske regering i forbindelse med drabet.

I sin klumme i den kurdiske avis Ôzgür Politika, som udgives i Europa, henviser Ferda Çetin til en befaling, som den tyrkiske regering står bag. Befalingen, som officielt ikke ser ud til at være godkendt, indebærer ifølge Cetin en belønning til dem, der bidrager til arrestationen af 50 personligheder, som har ledende ansvar hos den kurdiske frihedsbevægelse PKK, hvoraf 20 af dem lever i Europa. De tre kvinder, der blev henrettet i Paris falder dermed i kategorien, som den tyrkiske befaling henviser til. Den ene af de dræbte, Sakine Cansiz er angiveligt et af medstifterne af Kurdistans Arbejderparti (PKK), mens Dogan og Saylemez var meget politisk aktive i det kurdiske spørgsmål.

12,5 millioner danske kroner som belønning

Çetin nævner den tyrkiske avis Hürriyet, som den 19. oktober 2012, afslørede detaljerne for ovennævnte befaling, som er udarbejdet af Indenrigsministeriet. Ifølge Hürriyet havde befalingen til formål at modkæmpe ”terror” og indebar ” … fremlæggelse af en tildeling af op til 4 millioner TL(12,5 millioner DKK) til dem, der muliggør arrestationer af 50 ledende medlemmer af PKK, hvoraf 20 er i Europa.”

Ved at henvise til denne befaling har Ferda Cetin i sin klumme spurgt eksplicit om følgende;

“Ifølge befalingen, præsenteret for premierministeren, skal morderen af Sakine Cansız og hendes to kammerater have udbetalt 4 millioner TL. Hvem har regeringen nu udbetalt disse penge til og hvad var Ömer Güney´s andel i disse penge?”

Ifølge Cetin har man i befalingen konkret taget stilling til en prisregulering afhængig af hvilken PKK leder, man hjælper med at arrestere. I befalingen fremgår der desuden følgende navne, som regeringen har vurderet en fast pris på 4 millioner af tyrkiske lira; KCK (Kurdisk Fællesskabers Union) udøvende formand for Rådet, Murat Karayılan, KCK bestyrelsesmedlemmer Cemil Bayık, Duran Kalkan, HPG (Folkets Forsvarsstyrker) hærchef Fehman Hüseyin samt Mustafa Karasu, Sabri Ok og Zübeyir Aydar der deltog i forhandlingerne samtaler i Oslo. Den mindste udbetaling i befalingen svarer til 2 millioner TL og er udpeget for de lokale ledere og europæisk enhed ledere i Europa.

Regeringen har flere ansigter

For at underbygge sine antagelser om ovennævnte befaling henviser Cetin til den tyrkiske statsminister Erdogan´s udtalelse, hvor han hævdede følgende: ”… disse slags drab vil fortsætte, og at Tyskland vil være næste i rækken” I betragtning af statsministerens nylige udtalelser, er det underforstået, at befalingen allerede er i trådt kraft, tilføjede Çetin.

Çetin sagde, at AKP-regeringen tydeligvis ikke handler oprigtigt og pålideligt, når den fører forhandlinger med Zübeyir Aydar, Mustafa Karasu og Sabri Ok, mens regeringen på samme tid lægger planer for at få dem henrettet. I den forbindelse bemærker Cetin, at Zübeyir Aydar og andre topledere i Europa ikke kan blive tilbageholdt af Tyrkiet på grund af deres anerkendte status som politiske flygtninge i de europæiske stater, hvor de er bosat.

Ultranationalist Adnan Gürbüz var i Paris dagen før drabet

Klummeforfatter Ferda Çetin kommer desuden med en anden detalje, som ifølge ham kan have en betydning i drabsage. Cetin skriver, at Adnan Gürbüz, som er tidligere medlem af det ultranationalistiske tyrkiske parti MHP (Nationalist Folkeparti), var i Paris den 8. januar, altså dagen før drabet på de tre kurdiske kvinder. Ifølge Cetin har Adnan Gürbüz været en aktiv medlem af JITEM, som var en tyrkisk militærenhed, der i 90´erne har iværksat tusindvis likvideringer mod kurdere og deres politikere i Tyrkiet. Ifølge Cetin er Adnan Gürbüz aktiv i Tyskland, England og Belgien, og skriver følgende; “Gurbuz fløj fra London til Paris den 8. januar, en dag før drabene, og opholdte sig i Paris den 9. januar. En dag efter drabene, den 10., tog han til byen Calais og derefter til England med færgen”.

Cetin slutter sin klumme af med at spørge, hvad Gurbuz lavede i Paris i de to dage, og mener man sagtens kan mistænke om der opstod et møde mellem Gürbüz og den sigtede Güney i Paris i de to dage. Cetin opfordrer de franske efterretningsenheder med at undersøge ovennævnte bemærkninger i sagen.