GÜLTEN KISANAK: “FRED OG DEMOKRATI ER VEJEN FREM”

BDP-formand Gülten Kisanak understregede i dag ved folkemødet, at “Løsningen er i parlamentet og der skal vi politikere nok sørge for, at den kurdiske sag bliver hørt”.
Gülten Kisanak holdte en lang tale ved mødet og her får i et lille udpluk af den tale.
[nggallery id=9]
“Kurdere i Syrien er meget politiske og har allerede opnået en masse politisk. Den politiske bevidsthed hos kurderne har gjort dem stærkere. De bliver bombarderet fra højre og venstre og er pt. i store logistiske vanskeligheder. De har brug støtte og den bør også komme fra kurdere i Europa”.

“AKP har med deres undertrykkende politik prøvet at løse den kurdiske konflikt, men det er vanskeligt. For man er nødt til at løse konflikten med sin modpart og deres modpart er Abdullah Öcalan og det kurdiske folk. Man melder ud, at nu har man forhandlinger igang med Öcalan og at man ønsker at skabe fred, men på den anden side så bomber man løs, så hvor er så seriøsiteten i denne udmelding”.

Gülten Kisanak sagde også, at regeringen skal melde klart ud, samt beskrive hvordan og hvorledes man ønsker at løse konflikten. Flere og flere i Tyrkiet ønsker fred, men det kræver, at staten er seriøs i sine udmeldinger. Uden en sådan indstilling vil man i sidste ende tabe kampen for fred, for kurderne er klare i deres holdninger og ved, hvad de ønsker – nemlig fred, frihed og demokrati. Kisanak nævnte eksempelvis den irske fredsproces som varede i hele syv år, så det gælder om at være tålmodige. Det kurdiske folk skal også i denne del være tålmodige for sådan en proces tager tid.

“Kurderne ønsker ikke kun kurdernes anerkendelse, men at vi i fællesskab kan leve side om sidde. Der skal være plads til alle folkeslag og kulturer. Kurdernes rolle i Mellemøsten er i disse tider meget relevante og kurderne skal endnu en gang i historien ikke snydes.
Løsningen uden kurdere i enten vest, øst, nord eller syd er ikke en optimal løsning, men derimod en forskydning af problemet. Kurderne kan se på de seneste års udvikling, at deres kamp ikke er forgæves, men at det derimod kan betale sig at kæmpe for sine rettigheder”.

Kvindernes rolle er i denne del af processen vigtig. Vores Kamp er en kamp for kvindernes rettigheder. For et samfund uden frie kvinder er ikke et optimalt demokrati. Men kurderne skal forenes og være aktive for man løser kun sine problemer, hvis man selv engagere sig. Et uorganiseret folk er et fortabt folk uden håb. Så i denne tid kræver det, at alle tager sin del af ansvaret, for dermed viser man omverdenen, at man brænder for din sag.
Jo mere vi er organiseret des stærkere kommer vi til at stå i en kommende fredsproces. Der ingen der forære os vores rettigheder, så derfor må selv kæmpe for dem.

Endvidere skal fængselsforholdene på fangeøen Imrali forbedres og Öcalan skal have mulighed for, at få besøg af sine advokater, for Öcalans rolle er ekstrem vigtig i en kommende fredsproces. “Vi ønsker i BDP, at besøge Ôcalan og håber, at Tyrkiet vil tage vores ønsker seriøst, da uden Öcalan bliver det svært, at løse den kurdiske konflikt.”

Målet er at skabe et demokratisk selvstyre, hvor kurderne får anerkendt sit sprog, kultur, sin historie osv. Et demokratisk selvstyre, hvor der skal være respekt for hinandens forskelligheder, hvad enten man har af kultur og historie. Et område med fuldt demokratisk styre, hvor de demokratiske spilleregler er gældende. Vores model skal være et eksemplar for hele verden og hele Mellemøsten. Uden en sådan model vil der aldrig være mulighed for skabelsen af et fuldt demokrati, hvor alle bliver anerkendt for deres forskellighed. En tanke med plads til alle og enhver. Men det kræver endnu en gang, at alle tager sin del af ansvaret.

Gülten Kisanak afsluttede sin tale med at pointere, at der ikke går en dag, hvor der ikke bliver talt om den kurdiske problematik i parlamentet. Alt fra Öcalan’s fængselsforhold, til afbrænding af de mange kurdiske landsbyer bliver diskuteret og debatteret. Tidligere var der kaos, når Öcalan’s navn blev nævnt i parlamentet, men det har ændret sig markant og nærmest blevet en del af vores dagligdag.

Skrevet af: Zöre Zeki