Til den danske offentlighed!

Vi, Fey-Kurd (Sammenslutningen af Kurdiske Foreninger i Danmark), fordømmer gårsdagens anholdelser af kurdiske aktivister og foreningsfolk samt ransagning af Dansk Kurdisk Kulturcenter på kraftigste.

Kurderne har i går endnu gang været udsat for krænkelser. I går har det danske politi valgt at anholde 8 af vores venner ud fra en påstand om at de har indsamlet økonomisk bidrag til PKK. Såvel anholdelserne som ransagning i Dansk Kurdisk Kulturcenter foregik på en måde, som var i strid imod en retsstat som Danmark. Danske politiets fremgangsmåde er på ingen måde acceptabelt og strider imod de demokratiske principper, som vi ellers i Danmark er stolte over. Aktionen mod herboende kurdere har karakterer af de såkaldte KCK anholdelser i Tyrkiet, hvor tusindvis kurdiske politikere, demokratiforkæmpere, studerende og græsrodsbevægelsesmedlemmer bliver anholdt dag efter dag. Man skønner omkring 8000 kurdiske aktivister/politikker sidder i dag i de tyrkiske fængsler.

Det må pointeres, at Dansk Kurdisk Kulturcenter, hvor politiet i går ransagede, har til formål at være kurdernes mødested i Danmark og arbejder for kurdernes integration i det danske samfund. Endvidere har vi til formål at udbrede kendskabet til kurdisk kultur, kunst, historie og identitet. Foreningen arrangerer forskellige sociale og kulturelle aktiviteter, der kan fremme kurdernes integration og skabe sociale fællesskaber. Foreningen arbejder ligeledes for at skabe netværk og dialog mellem det danske samfund og den kurdiske minoritetsgruppe i Danmark. Musik, folkedans, undervisning i modersmål og fester er nogle af de aktiviteter som foreningen foretager sig i deres daglige dag. Foreningen beskæftiger sig ikke med politiske arbejde, dog er vi naturligvis optaget af, kurdernes problemer i forskellige dele af jordkloden. I den forbindelse er det interessant at stille spørgsmålstegn ved hvorfor myndigheder vælger at ransage foreningen på en grov måde, hvilket krænker foreningsfriheden i Danmark og dermed et strid imod Grundloven.

Dansk Kurdisk Kulturcenter fik ingen informationer om, hvorfor foreningen skulle ransages. Det danske politi har ikke fremvist en gyldig tilladelse for ransagningen. Vi som foreningen er desuden bekymret over vores medlemmers retssikkerhed, idet politiet under ransagning også tog vores medlemsliste med. Denne bekymring får sig en alvorlig karakter, når den tyrkiske ambassade samtidig tilbyder danske myndigheder hjælp i forhold til sagens afklaring. Dette opfatter vi som et udtryk for, at der er et eventuelt samarbejde mellem danske myndigheder og den tyrkiske ambassade. Vi opfordrer den danske offentlighed til at forholde sig kritisk til såvel tyrkiske som danske mediers præsentation af sagen, som er, efter vores mening langt væk fra virkeligheden.

Alt i alt er vi fortsat uforstående over for en retsstat som den danske kan iværksætte denne hetz mod kurdere og deres institutioner. Vi opfatter gårsdagens aktion som et angreb mod foreningsfriheden mod de demokratiske værdier i det hele taget.

I den skrivende stund af de 8 af vores venner endnu ikke er løsladt. Derfor opfordrer vi alle kurdere og samtlige demokratiske kræfter i Danmark til at reagere på det, som kurderne bliver udsat for. Det skal huskes, at kurderne har i sidste 100 år været udsat for alle former for undertrykkelse og krænkelser af de fire magthaver såsom Tyrkiet, Syrien, Irak og som Iran.
Derfor håber vi ikke, at en vestlig retsstat som Danmark med sin fremgangsmåde bidrager til disse landes verserende krænkelser mod kurdere.

Fey-kurd (Sammenslutning af Kurdiske Foreninger i Danmark)