I TYRKIET FYRER MAN DA JOURNALISTER

Nyhedsbrev 036
September 2012

I kampen mod kurdernes krav på demokrati og menneskerettigheder har den tyrkiske regering endnu engang truet medierne for ”propaganda for terroristerne.” Både statsministeren og regeringens talsmænd udtrykte deres utilfredshed offentligt flere gange i løbet af sensommeren.
”Enten er I med os, eller I er med PKK”, citeres premierminister Erdogan for at genbruge Bushs Irak-replik, 21. august i en tale, der blev bragt i samtlige medier, til mobilisering af journaliststanden i Tyrkiet.

Siden AKP overtog ledelsen af landet i 2001, er flere end 16 kendte journalister afskediget af deres arbejdsgiver efter pres fra regeringen. Vi har fundet navnene:
Yildirim Türker (Radikal), Oktay Eksi (Hürriyet), Tufan Türenc (Hürriyet), Nuray Mert (Milliyet), Banu Güven (NTV), Emin Cölasan (Hürriyet), Aysenur Arslan (CNN Türk), Mehmet Altan (Star), Ali Akel (Yeni Safak), Bekir Coskun (Haber Türk), Cüneyt Ülsever (Hürriyet), Ece Temelkuran (Haber Türk), Ugur Dündar (Star TV), Özdemir Ince (Hürriyet), Can Dündar (Milliyet), Rusen Cakir NTV).
Der findes mange flere end de ovennævnte. Vi behøver heller ikke nævne de fængslede journalister, hvoraf retssagen mod 44 af dem starter 10. september. Ytringsfriheden har det elendigt i Tyrkiet. I løbet af ét år er 46 bøger blevet erklæret forbudte i Tyrkiet.

Dansk anklagemyndighed vil afhøre forbudte vidner
Med hensyn til ROJ TV sagen i Landsretten, der starter 29. oktober, skriver de tyrkiske medier, at Københavns Politi vil afhøre tre vidner i Tyrkiet: Haluk Gerger, der var afvist i Byretten, men godkendt af Landsretten. Leyla Zana og Osman Baydemir, der begge er afvist af både By- og Landsretten.

Det er uforståeligt fra vores side, hvilken interesse anklagemyndigheden har i disse afhøringer, da det var samme myndighed, der modsatte sig deres vidneførsel i Byretten 2011.

Nok en kurdisk TV-station
Endnu en kurdisk TV-station har set dagens lys. Cira TV sender for det etniske mindretal yezidierne, der menes at leve omkring 200.000 af i Tyskland. Cira sender fra Tyskland på satellit, globalt med start 14. august. Programfladen er på kurdisk.

Med venlig hilsen

Imdat Yilmaz
Administrerende direktør