OPRØR I DE TYRKISKE FÆNGSLER

Oprøret i Urfa E-Type Fængsel natten til lørdag har umiddelbart medvirket til at der er flere oprør er gået i gang i de tyrkiske fængsler heriblandt fængsler i byerne Adana og Gaziantep

Som kurder.dk har tidligere rapporteret, kostede oprøret i Urfa E-Type Fængsel 13 indsatte livet imens mere end 60 var såret. På trods af vildledende udmeldinger fra de tyrkiske myndigheder og landets ministre om grov slagsmål blandt indsatte har det vist sig, at oprøret skyldtes de dårlige forhold i fængslet, heriblandt for mange indsatte i cellerne samt dårlig ventilationssystem på trods af hedevarmen i byen Urfa.

Repræsentanter fra menneskerettighedsorganisationer, heriblandt IHD, advokater samt kurdiske politikker kunne dagen efter oprøret fortælle til offentligheden, at forholdene i Urfa fængslet blev så forværret til sidst, at indsatte har valgt at sætte ild i deres sengetøj. Dog har man fra myndighedernes side valgt at ikke få indsatte ude af deres celler i lang tid, hvilket er årsagen til de mange døde.

I aften blev der rapporteret blandt andet fra kurdisk nyhedsbureau Firatnews, at der endnu en gang meldt brand i Urfa E-Type lukket fængsel.

Parlamentsmedlem fra tyrkisk socialdemokratisk parti CHP Mehmet Seker har i forbindelse med anden brand fortalt til journalister og pårørende, at det seneste oprør er sket i en afdeling i fængslet, hvor børnefanger befinder sig. I afdelingen har indsatte ligeledes påsat i ild til deres sengetøj, hvilket resulteret i at 15 indsatte er såret, heriblandt én med alvorlige skader.

Imens urolighederne fortsatte, kunne man ifølge Firatnews høre skud fra fængslet. Desuden har politiet atter brugt tåregas mod pårørende, der ikke vil forlade stedet før de har hørt nærmere om udfaldet af urolighederne.

Parlamentsmedlem Ertuğrul Kürkçü fra prokurdisk parti BDP har her til aften til gengæld fortalt, at urolighederne i Urfa-fængslet er aftaget.

Imens oprøret i Urfa fængslet var verserende kunne Firat News rapportere, at indsatte i fængslerne i byen Adana og Gaziantep ligeledes sat ild til deres sengetøj for at bakke op omkring oprøret i Urfa. Urolighederne i henholdsvis Gaziantep og Adana resulteret i at 15 indsatte er blevet kørt il hospitaler på grund af røgforgiftning.

kilde: ANF