Sultestrejkende i de danske aylcentre

 

Kurdere fra Syrien har de seneste dage igangsæt en sultestrejke i protest mod deres situation og de konstante afslag de får fra myndighederne.

Lige meget hvor de tager hen bliver de afvist og får afslag på ophold. De er flygtet fra mangeårig undertrykkelse og tortur af det syriske regime, og er ligefrem  blevet erklæret statsløse. Hver morgen vågner de med håbet om et positivt svar fra myndighederne og fortæller deres moder, at det nok skal gå, men at de stadig venter på svar. Disse fortabte mennesker har intet andet end at vente på deres skæbne, som i sidste ende afhænger af andre.

De skjuler deres smerte og tårer for ud af til, at virke stærke og uberørte, og fortsætter deres daglige kamp mod modstanden og for friheden. De har stadig troen på, at ’frihedens sol’en dag også vil opstå i deres land og at de samtidig kan komme ud af ’mørket fra asylcentrene’, selvom det foreløbigt ser svært ud.

 

De 18 unge kurdere frygter at blive hjemsendt og har derfor igangsat sultestrejken. Sultestrejken startede i København  og er stille og roligt blevet spredt til de andre asylcentre i landet.

Iblandt de sultestrejkende er der en del, som i lang tid ikke har fået en afklaring på sin sag og nogle som har fået afslag på sin asylsag. Nogle af de syriske kurdere, som er statsløse har ventet i over 2-3 år på en afklaring og denne situation er også frustrerende og stressende for asylansøgerne. Den største frygt blandt de syriske kurdere er, at de danske asylcentre og politiet tvinger dem til at blive hjemsendt til Syrien.

Alle ved hvordan situationen er i Syrien, hvor Baas-regimet stadig undertrykker og dræber folk, som kæmper mod deres totalitærestyre, samt ingen grænser har når de kommer til deres voldshandlinger.

 

Med denne sultestrejke vil asylansøgerne gerne formidle Europa og Danmark om situationen i Syrien, samt at man ikke kan hjemsende asylansøgere fra Syrien pga. den seneste politiske situation i landet.

Der ønskes, at de danske myndigheder igen overvejer de kurders sager, som de har givet afslag på pga. den kritiske politiske situation i landet, hvor man direkte vil ryge i hænder. Endvidere ønsker man, at myndighederne forbedre asylansøgernes nuværende leveforhold og for alt i verden ikke sender dem tilbage til undertrykkelse og i værste tilfælde døden i Syrien.

 

De sultestrejkende kurdere fortsætter sin sultestrejke indtil de har opnået sine mål.

Målene er:

 

–          At man stopper med, at hjemmesende folk ved tvang. Et sådan pres fra myndighederne skader asylansøgernes psykiske tilstand.

–          I Iran og Syrien foregår der pt. tortur, politiske drab og undertrykkelse mod civile og derfor bør Danmark genoverveje asylsager fra disse lande.

–          At leveforholdene i asylcenterne forbedres, da det påvirker asylansøgerne både fysisk og psykisk, at man har mere fokus på deres helbredsmæssige situation.

 

De sultestrejkende forventer hjælp fra menneskerettighedsorganisationer og ngo’er, samt ikke mindst fra den danske regering. Samtidig ønsker de sultestrejkende, at herboende kurdiske foreninger tager hånd om deres situation og viser sin støtte og solidaritet – ved at være mere tydelige i medierne og det politiske liv.

Løbende har forskellige foreninger vist deres støtte til de sultestrejkende kurdere: repræsentanter fra bl.a. PYD, Det Kurdiske Folkeparlament i Danmark, Dansk Kurdisk Kulturcenter, Iranske Kurdiske Parti, Jiyan.dk, Støtte Komiteen for syrier i Danmark og danske medier.

 

Samtidig er der også startet sultestrejker i andre asylcentre deriblandt Hanstholm, men pga. pres fra de ansatte har man været nødt til at droppe sultestrejkerne her.

 

KILDE: Ehmedê Yûsif – Denmark