Roboski-massakren bragt op i Europarådet

D. 23. april

Enhedslistens repræsentant i Europarådet, Nikolaj Villumsen, har i dag (mandag) rejst kravet om retsforfølgelse af de ansvarlig for massakren på 34 civile – heraf 19 børn – der kort før nytår 2011 blev bombet af det tyrkiske militær. De civile var alle fra den lille kurdiske landsby Roboski i det østlige Tyrkiet på grænsen til den irakiske grænse. Nikolaj Villumsen besøgte i marts landsbyen sammen med en dansk delegation, hvor også Pernille Skipper (EL), Pernille Frahm (SF), Serdal Benli (SF), journalist Charlotte Lund og fotograf Jacob Holdt deltog. Her mødtes de med efterladte til de myrdede, samt den eneste overlevende fra massakren. Enhedslistens Europaordfører Nikolaj Villumsen udtaler:

 

–       Vores besøg i Roboski gjorde et overvældende indtryk. Så meget død og tragedie i så lille et landsbysamfund er simpelthen ufatteligt. De efterladte bad alle om at de ansvarlige skulle stilles for en domstol. Det krav er nu bragt til Europarådets parlamentariske forsamling, hvor også Tyrkiet er repræsenteret. 

 

–       Europarådet arbejder for at fremme retfærdige retssystemer, hvor kriminelle dømmes efter internationale retsprincipper. Det støtter jeg helhjertet, men det ignoreres desværre af den tyrkiske regering i denne sag.

 

–       Menneskerettighederne er lige nu under et massivt pres i Tyrkiet. Roboski er ét klart eksempel på, at konflikten ikke kan løses med våben. Jeg håber derfor, at den tyrkiske regering vil sadle om og arbejde for en fredelig løsning på borgerkrigen og en ny demokratisk forfatning, der anerkender kurdernes rettigheder.

Enhedslistens Europaordfører Nikolaj Villumsen