Opråb til Europarådet og CPT: “FRIHED TIL ÖCALAN OG DET KURDISKE FOLK”

I protest mod isolationsfængslingen af Abdullah Öcalan og den seneste udvikling i Tyrkiet har kurdere i Tyrkiet og flere steder i Europa startet en sultestrejke. Der var samlet titusinder af mennesker fra store dele af Europa til protestoptoget foran Europa Rådet.

Folket havde det klare budskab: ”Frihed til Öcalan” og ”Tag og lav jeres arbejde CPT”.

 

ÖCALANS FRIHED ER EUROPA KOMMISIONENS ANSVAR

Foruden de titusinder af mennesker der var dukket op deltog der både politikere og forskellige ngo’er, samt organisationer. Politiet var dukket talstærkt op til demonstrationen af frygt for optøjer. Budskabet om frihed gjaldt ikke kun Öcalan, men også de mange politiske fanger der den dag i dag stadig sad inde i de tyrkiske fængsler. Samtidig ønskede deltagerne en fredelig og retfærdig løsning af den kurdiske konflikt, men at også Europa Rådet havde et ansvar i konflikten og at de burde minde Tyrkiet om deres overtrædelser af menneskerettighederne.

 

Europa Rådet og Komiteen for forebyggelse af Tortur (CPT) har ikke udført sin opgave tilstrækkeligt. Eksempelvis har CPT ikke de seneste 8  måneder besøgt Öcalan i hans isolationscelle – de skal normalt mindst besøge en fange inde for 6 måneder, men der er stadig ikke sket noget. Ved at tie stille støtter man kun undertrykkelsen af kurderne, men på trods af alle disse forhindringer så ønsker kurderne stadig fred.

BDP næstformand Gülten Kisanak også i optoget og udtrykte således sine frustrationer: ”                      AKP-regimets undertrykkelse vil ingen ende tage, men kurderne bliver med tiden kun mere stærkere i deres friheds- og fredskamp”. Endvidere nævnte Kisanak episoderne under Newroz fejringerne, hvor politiets vold ingen ende tog. Jo flere forbud man pådutter folket, des mere målrettet bliver de i at nå deres mål. Kisanak: ”Erdogan siger, at han ikke tale gider at tale med terrororganisations talsmænd, men vi gider til gengæld ikke, at bruge tid på dem, som kalder vores folk for terrorister”.

Efter protestoptoget deltog Kisanak sammen med en delegation i et møde med CPT.

CPT: ”VI BESKÆFTIGER OS TÆT MED ÖCALANS SITUTION”

Delegationen har formidlet CPT om bl.a. følgende emner: ’Den seneste politiske udvikling Tyrkiet, isolationsfængslingen af Öcalan på Imrali øen, den kritiske situation sultestrejkerne har nået.

CPT udtrykte, at de ikke som sådan blandede sig i løsningen af den kurdiske konflikt, men at man var klar over fængselsforholdene og Öcalans kritiske situation.

CPT understregede, at man siden 99 havde besøgt Öcalans fem gange på Imrali, samt man på enten den ene eller anden facon havde en kontakt med de tyrkiske myndigheder.

FOTO: DANSK KURDISK UNGDOMSKOMITEE