Den danske delegation og deres Newroz-rejse – mødet med 1 millioner kurder

D. 15. April 2012

I dag fortalte Jacob Holdt (fotograf) og Nikolaj Willumsen (MF for Enhedslisten) om sine oplevelser under Newroz-fejringer i Tyrkiet. Arrangementet foregik hos Dansk Kurdisk Kulturcenter. Jacob Holdt havde på sin rejse til Kurdistan taget mere end 4500 billeder og havde til dagen valgt, at fremvise  en del af dem. Mens Jacob Holdt fremviste billederne fortalte Nikolaj Willumsen løbende om delegationens oplevelser og den rejse det havde været på.

Nikolaj Willumsen var ligesom resten af delegationen blevet påvirket af situation i Tyrkiet og den behandling kurderne dagligt var udsat for. Han kunne ikke helt forstå og sagde ordret at det overgik hans fantasi, at kurderne stadig den dag i dag blev undertrykt og uretfærdigt behandlet. Men samtidig var de meget imponeret over det mod og den styrke det kurdiske folk fremviste ved Newroz-fejringerne, samt fascineret over folkets tro på fred og frihed. Til festlighederne i Amed var, der samlet over 1 million mennesker.

POLITIETS BARRIKADER BRUDT SAMMEN:

Nikolaj Willumsen fortalte bl.a., at mens folk bevægede sig mod Fredspladsen i Amed/Diyarbakir hvor Newroz-festen skulle fejres, blev folk overfaldet af politiets tåregas og vandkanoner. Politiet havde dannet en barrikade således, at folket ikke kunne komme ind på den kæmpe plads, hvor festlighederne skulle fejres, men denne barrikade blev skubbet væk af folket og BDP’s parlamentsmedlemmer. Inden folkets ankomst til festpladsen nævnte Nikolaj Willumsen, at “der havde været vilde kampe mellem politiet og folket, samt at politiet havde skudt med skarpt mod folk”. Nikolaj Willumsen var endnu en gang forbavset og overrasket, og sagde med egne ord følgende: “Midt i festlighederne skyd politiet igen med tåregas og vandkanoner, men folk henvendte sig ikke til politiet, da man vidste at myndighederne var ligeglade med, at man afholdte en fredelig demonstration“.

MØDE MED AHMET TÜRK OG OSMAN BAYDEMIR:

Delegationen besøgte både Ahmet Türk (Uafhængig kurdisk parlamentariker formand af DTK) og Osman Baydemir (Ameds borgmester). Begge personer var inspirerende at møde pga. den rolle de har spillet i den kurdiske freds- og frihedskamp. To personligheder som har ofret deres liv på, at deres folk ikke mere bliver undertrykt og uretfærdigt behandlet. Specielt Baydemir havde gjort et stort indtryk på delegationens medlem pga. hans ihærdighed og gåpåmod. Man kunne mærke på Baydemir, at den kurdiske-sag var alt i livet og at han var villig til, at fortsætte kampen for fred og frihed indtil de fik opnået deres rettigheder. Nikolaj Willumsen afsluttede sin tale med at sige, at den kurdiske konflikt skal løses gennem dialog og forhandling.

 

KILDE: DANSK KURDISK KULTURCENTER