Baydemir: Kurderne ønsker status og anerkendelse

Istanbul d. 12. januar

Det Socialdemkratiske Parti (SODEP) havde i dag udarbejdet et symposium med følgende budskab: ”Lad os dele hinandens smerter og støtte hinanden i denne kamp”.  En af talerne til mødet var Diyarbakirs borgmester Osman Baydemir. Baydemir startede sin tale med at fortælle, at Amed (Diyarbakir) siden d. 20. århundrede har været smerternes og traumaernes by.

Baydemir understreger endvidere, at vi er nødt til, at se på de fejl der er sket gennem historien og at vi først der kan kommer fuldstændig videre mod en demokratisk proces. Baydemir: ”At konfronteres med historien er ikke ensbetydning med, at man ønsker hævn over det skete, men at man dermed kan undgå de fejl der tidligere har været begået”.

Baydemir ønsker ikke, at flere soldater, guerillaer, politibetjente, kurdere og tyrkere bliver dræbt i dette land og sender et klart budskab om, at vi er nødt til at sætte os ned og få lyttet til hinandens ønsker.

Kurderne ønsker at opnå status og anerkendelse

Kurderne ønsker, at ’kunne bruge deres sprog i kunsten, viden, uddannelsen og i alle livets andre facetter’. Staten må skabe et demokratisk fundament således, at alle folk kan få lov til at ’udtrykke sig på sit eget sprog og dermed efterleve sin kultur’. Vold og krig har gennem historien vist os, at det ikke er det bedste grundlag for at skabe fred og retfærdighed, da det kun skaber mere smerte og had. Baydemir afsluttede sin tale således: ”En dag vil freden sprede sig over denne jord og folkene ville have opnået deres frihed. Vi gider ikke, at se flere mødre græde og siger derfor, at alle bør kræve dialog og forsoning, samt at ’nok er nok’”.

 
KILDE: ÖZGÜR GÜNDEM