Newroz i København – fejret med maner!!! – video

Året Newroz festligheder blev afholdt i Albertslund Musikteater. Mere end 2000 mennesker var dukket op for at deltage i festlighederne. Store som små kunne man mærke på folk, at de kun havde et budskab. Nemlig budskabet om fred og frihed for kurderne, samt at ”Nok er nok”. Kurderne gider ikke mere, at finde sig i undertrykkelsen, forskelsbehandlingen, assimilation, de uretfærdige fængslinger og ikke mindst torturen. Retfærdigheden må og skal finde sted og at man vil fortsætte sin retfærdige freds- og frihedskamp.

[inpost_gallery post_id=1429]
foto:kurder.dk

Blandt de over 2000 deltagende mennesker var nogle af deltagerne fra den danske delegation, som fornyelig har været i Tyrkiet og fejret Newroz-festen sammen med det kurdiske folk. Fra delegation var Pernille Frahm (SF), Serdal Benli (SF) og Jacob Holdt dukket op for, at vise sin støtte og solidaritet med det kurdiske folk.

Pernille Frahm holdte en tale ved festligheder, hvor hun bl.a. siger, at ”langt det meste af det kurdisk folk vil freden og friheden. Folket frygter ikke politiets tåregas og vandkanoner, da deres ønske om fred og frihed er langt stærkere end den smerte politiet kan udsætte dem for”. Hun var overrasket over, at over 1 million mennesker var dukket på festpladsen og at understreger igen og igen, at kurderne ønsker deres kulturelle og menneskelige rettigheder. Pernille Frahm: ”Folkets vilje er ikke til at misforstå, da de gennem generationer har lidt under undertrykkelsen. Dette er ikke bare en lillebitte politisk sekt der vil noget, men hele det kurdisk folk der vil noget med deres demokratiske og kulturelle ret”.

Endvidere fortalte Pernille Frahm om delegations besøg i Roboski landsbyen, hvor 34 uskyldige mennesker, der iblandt 19 børn mellem 12-15 år, blev dræbt af tyrkiske militærfly – d. 28. december 2011. Delegationens besøg har gjort et meget stort indtryk på dem, da de så de familier, hvis familiemedlemmer var blevet dræbt i massakren.

Pernille Frahm undrer sig bl.a. over, at der så mange checkpoint, hvor man skal få tjekket sine pas. Frahm: ”Jeg følte mig næsten sat tilbage til et besat land” og kontrollen ved checkpointene var ubehagelig at opleve.

Serdal Benli understreger også, at kurderne i årtusinder har fejret Newroz trods undertrykkelse og overgreb. Serdal Benli konkludere ligeledes, at ”Newroz er symbolet for friheden og kampen for friheden, samt symbolet for fornyelse og ikke mindst håbet”. Kurdernes ønske om fred og frihed kunne delegationen se de steder, hvor der var. Benli beskriver sin oplevelse på Fredspladsen i Diyarbakir med følgende ord: ”Jeg så også drømmen om frihed, det er drømmen med dybe rødder, den kurdiske drøm, Sehit Riza’s drøm, Mazlum Dogans drøm, Ronahi’s drøm, Berivans drøm”. Den kurdiske drøm er ikke blot mere en drøm, men virkeligheden for det kurdiske folk. Længe leve demokratiet og friheden.

[EasyGallery id=’newroz’]