Kurderne i Diyarbekir og Istanbul fejrede NEWROZ – Video

I dag var der samlede milioner af kurdere i Diyarbekir(Kurdistan) og Istanbul (Tyrkiet) for at fejre NEWROZ, det kurdiske nytår på trods af enhver pression.

I dag blev Newroz højtiden fejret i hele Tyrkiet, lige fra øst til vest og fra nord til syd. I den kurdiske hovedby Diyarbakir var der samlet over en million mennesker. Newroz-pladsen var barrikaderet af politiet, da regeringen havde droppet tilladelsen og ændret datoen til d. 21. marts frem for den 18. marts. Folket i hele Tyrkiet gik imod denne beslutning og fejrede dagen som først planlagt. Datoændringen var endnu en provokation fra regeringens side, men heldigvis viste folket endnu en gang sin magt. Folk i Diyarbakir overfaldt af politiet med vandkanoner og tåregas, men trods disse forhindringer bryd man politiets vejspærringer.

I Istanbul var hundredetusinder også samlet. Her var der også optøjer mellem myndighederne og folket. Optøjerne førte til et enkelt dødsfald af en fredelig demonstrant.

Politiet dræbte i dag ved Newroz-fejringerne i Istanbul Kazlicesme en af BDP’s (Freds- og Demokrati Parti) partiansvarlige. BDP’s medlemmer havde meddelt om, at hændelsen var sket pga. tåregas-bomben som politiet havde kastet med og den havde ramt ham i hovedet.

Den tilskadekommende og efterfølgende døde BDP ansvarlige fra Arnavutköy delegationen og hed Haci Zengin. Han døde på Arnavutköy Statshospital ved sin ankomst på hospitalet og denne meget sørgelige nyhed blev også informeret af BDP’s forkvinde Gülten Kisanak på hendes twitterprofil.

Politiet har i løbet af dagen anholdt over 150 mennesker i 9 forskellige byer.