Kurdisk fejring af Newroz – video

Newroz (nogle gange Nawrooz) refererer til fejringen af det traditionelle indo-iranske nytår, Nowruz, som fejres i alle egne af Kurdistan. Ifølge det kurdiske sagn, fejres helligdagen pga. kurdernes befrielse fra en persisk konge tyran Dahak. Sagnet fortæller at to slanger var vokset ud af kong Dahaks skuldre. Kongen skulle hver dag spise 10 børns hjerter for ikke at slangerne skulle bide ham. Folket fik nok af kongen og en smed ved navn Kawa (kurdisk: Kawai Asingêr) samlede folket til et stort oprør. Han fortalte folket at de skulle gemme deres børn oppe i bjergene, til oprøret var færdigt. Kongen blev væltet og da folket vendte tilbage til bjergene for at hente deres børn igen så var de væk – sagnet siger at de forsvundne børn blev forfædrene til det kurdiske folk.

Fejringen af Newroz falder sammen med forårsjævndøgnet, som hænder den 21. marts. Festivalen holdes sædvanligt mellem den 18.-24. marts. Festivalen har i øjeblikket en politisk betydning for kurderne i Nordkurdistan (Tyrkiet) og Østkurdistan (Syrien), mens den for kurderne i Sydkurdistan (Irak) og Østkurdistan (Iran) fejres på en mere traditionel måde. Folk samler sig hyppigt sammen for at byde forårets ankomst velkommen. Folk bærer farverigt tøj, mens de flagrer med grønne, gule og røde flag, det kurdiske folks farver.

Den kurdiske hilsen som følger med til festivalen er Newroz pîroz be!, som betyder Glædelig Newroz!. Andre hilsener som bliver brugt er Bijî Newroz!, som betyder Længe leve Newroz!. Festivalen var ulovlig indtil 1995 i Tyrkiet, hvor størstedelen af kurderne bor – hvilket også er grunden til at den af kurderne i Tyrkiet bliver fejret som en politisk kampdag. Helligdagen er nu officiel i Tyrkiet efter international pres på den tyrkiske regering, for at ophæve racistiske love og kulturelle forbydelser. Hvorledes, ændrede den tyrkiske regering helligdagen til Nevruz i 1995 og erklærede den for en tyrkisk helligdag – hvilket også har skabt kritik af Tyrkiet. Til trods for at den nu er officiel dag i Tyrkiet, så bliver demonstrationerne og festerne i de kurdiske områder stadig brutalt slået ned af tyrkisk politi.

Newroz i kurdisk litteratur

Newroz har været omtalt i mange kurdiske digters og forfatters værker. En af Newroz’ ældste dokumenter i kurdisk litteratur er fra Melayê Cizîrî (1570-1640).

Uden lyset og kærlighedens ild,
Uden designeren og skaberens styrke,
Kan vi ikke nå harmonien,
(Lys er til os, og mørke er natten)
Denne ild hober og vasker hjertet,
Mit hjerte længes efter det.
Her kommer Newroz og nytåret,
Et lys rejser sig