Dansk delegation med til fejringen af Newroz-festlighederne i Diyarbakir

Dansk delegation i Amed/Diyarbakir med til den årlige Newroz-fejring

En del delegation bestående af Folketingsmedlemmerne Pernille Skipper og Nikolaj Willumsen (Enhedslisten), samt SF politikerne Serdal Benli og Pernille Frahm deltog Newroz-festlighederne i Amed. Delegation ville overveje den årlige begivenhed på nært hold. Newroz er symbolet på kurdernes frihedskamp, samt modstand mod undertrykkelsen og assimilationen. Kurderne har i århundrede af år kæmpet for sine rettigheder, men gang på gang er det blevet slået ned af de omkringliggende totalitære styrer. Kurderne er nu nået til et punkt, hvor langt det meste af befolkningen har fået indsigt i frihedskampen. Den danske delegation er imponeret over den store tilslutning til den årlige Newroz begivenhed. Der deltog over 1 million mennesker til folkefesten i Amed. Delegationen understreger, at Newroz-fejringerne har enorm betydning for kurdernes kamp. Newroz er troen på, at det nok skal lykkes for kurderne at få sin frihed, samt at få skabt fred.

Mødt med tåregas og vandkanoner:

Den danske delegation blev på festdagen overvældet af politiets behandling af befolkningen, da de blev mødt af politiets tåregas og vandkanoner. Som Serdal Benli ordret skrev på sin facebook-profil : ”Vi er på vej gennem tåregas og vandkanoner for at fejre Newroz. Kan kurderne ikke engang få lov at feste?”. Folketingsmedlem Nikolaj Willumsen fra Enhedslisten udtalte også på sin facebook-profil følgende: “Gårsdagens fejring af det kurdiske nytår, Newroz, bød ikke bare på fest, men også tåregas, som politiet skød på den efterfølgende fredsmarch. Midt i tåregastågerne konfiskerede politiet bussen, hvor vi som internationale gæster sad sammen med de lokale borgmestre og parlamentarikere mens de lod alle andre biler køre. Heldigvis havde overborgmesteren citroner med, som han delte ud mens demonstrationen gik videre frem”. Umiddelbart lyder det ret dramatisk, men det er nu en gang virkeligheden i Tyrkiet. Trods alle forhindringer fik folket fejret deres fest og sendt sine budskaber om fred og frihed. Folket vil kun have frihed og fred – og intet.

Den 24. marts fejre herboende kurdere Newroz i Albertslund Kulturhus, hvor nogle af medlemmerne fra den danske delegation også vil deltage i festlighederne. Delegationen vil fortælle om sin rejse i Kurdistan og de oplevelser de har haft undervejs ved Newroz-festlighederne.