Søren Søndergaard: PKK er frihedskæmpere

Hvornår er man frihedskæmper og hvornår er man terrorist? Det er et af de spørgsmål, som rejser sig efter Københavns Byret i sidste uge afsagde dom i sagen om ROJ TV, den kurdiske tv-station, som sender fra Danmark.

foto: kurder.dk

Søren og Søren mødtes i denne uge i dagens “P1 Debat” til en diskussion af, hvad PKK er for en størrelse og om rimeligheden af at dømme ROJ TV.

Byretten slog fast, at ROJ TV sender ukritiske udsendelser med PKK, Kurdistans Arbejderparti. Nej, siger Søren Søndergaard, bevismaterialeter simpelthen for tyndt.

“Når man læser Byrettens dom på 190 sider, så er det jo interessant at den bevisførelse der føres for at man er talerør for PKK, den er mildest talt besynderlig.”

Og forsætter videre:

– Feks. føler en danskdomstol sig kaldet til at skrive, at når man (ROJ TV red.) offentliggør nogen tabstal på guerillaen, som er relative små og nogen tabstal for den tyrkiske hær, som er relative store, så skriver man (Byretten red.), at “På den måde bliver PKK fremstillet som overlegen i konflikten”.

Byretten mente også, at PKK er en terrororganisation.

Nej, siger Søren Søndergaard igen, PKK er ikke en terrororganisation. Det er en folkelig befrielsesorganisation, der kæmper for kurdernes frihed i Tyrkiet. At stemple dem som terrorister bringer på ingen måde fred i de kurdiske områder.

Søren Espersen fra DF er lodret uenig og dog er han ikke alligevel. PKK erren terrororganisation slår Espersen fast, men han forstår dog hvorfor, at kurdere vælger at tage op i bjergene for at tilslutte sig PKK.

Han ville selv havde gjort det samme, hvis han var kurder.

– Jeg kan godt forstå, hvordan det må være at føle sig som et folk og føle at her hører vi hjemme, men så er man under nogen andre. Jeg vil ikke forklejne den der frihedstrang. Jeg er sikker på, at jeg selv måske ville have den, hvis jeg var opvokset i det område, det helt fair og helt i orden. Men det ikke lige til. Vi kan ikke bare sige, at nu inviterer vi én fire fem lande til forhandlinger om at indrette Kurdistan.

Men hvorfor kan man ikke samle 4 lande, ville nogen måske spørge sig selv nu, hvor både EU og FN kan samle dusinvis af lande være uge.

Er PKK stemplet som en terrororganisation i EU, fordi Tyrkiet mener det? Og pga. nogen grænser i Kurdistan, som de undertrykkende parter blev enige om at strege op ovenpå ruinerne af første verdenskrig?

PKK anerkender de eksisterende grænser i Tyrkiet. Organisationen ønsker blot selvbestemmelse og autonomi for den kurdiske befolkning.

Se hele den spændende og interessante debat mellem Søren Søndergaard og dansk folkepartiets Søren Espersen.

http://www.dr.dk/P1/P1Debat/Udsendelser/2012/01/20120116144109.htm