Roj TV får lov til at sende videre

Den højspændte retssag om den kurdiske tv-station Roj-TV blev afgjort i dag kl. 13 i Københavns Byret, hvor dommer Grethe Jørgensen og hendes to domsmænd ikke fandt nogen grund til at fratage sendetilladelsen.

Ytringsfrihed eller terrorstøtte? Københavns Byret skrev sig i dag ind i historiebøgerne, da Roj-TV i dag efter næsten 30 retsmøder stadig får lov til at sende videre. De fik dog 40 dagbøder af 65 tusind kroner.

Vicestatsadvokat Anders Riisager og politiassessor Jakob Buch-Jepsen havde ellers med et hav af analyser af regnskaber, fotos af guerillaer, hemmelige lydoptagelser, prøvet at bevise, at Roj-TV fungerede som direkte talerør for PKK, der i Danmark – og i EU – anses for en terrorgruppe. Samtidig mente Riisager, at Roj-TV modtager penge fra PKK, og at der er mange overlap mellem journalister på Roj TV og PKK-partisaner. Derfor krævede anklagemyndigheden de to selskaber bag Roj-TV, Roj-TV, som er ROJ TV A/S og Mesopotamia Broadcast A/S, idømt bøder på hver 10 millioner kroner og at dens sendetilladelse skulle inddrages.

Forsvarer Bjørn Elmquist har under hele sagen afvist anklagerne.

”Der er ingen opfordringer til at begå konkrete terroraktioner i tv-klippene,” sagde Elmquist og medgav at at ROJ TV udsender masser af citater fra PKK – “men det er fuldstændig, som man gør på andre tv-stationer,” sagde han til Ritzau.

Sagen mod Roj-TV var historisk, idet det er første gang, at der blev ført en terrorsag mod et massemedie i Skandinavien.

Mange kurdere er overbeviste om, at sagen skyldes en tyrkisk-amerikansk konspiration. Hemmeligstemplede dokumenter fra Wikileaks afslørede i november 2010, at tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen indgik en studehandel med Tyrkiet, da han skulle vælges som NATO-generalsekretær i april i 2009.

Til gengæld for tyrkisk accept, skulle Fogh ”undersøge det juridiske aspekt” ved at lukke den terrortiltale kurdiske tv-station Roj-TV og en tyrker skulle vælges som vice-generalsekretær i NATO. En anklage Fogh selv har afvist.

Det Danske Radio- og TV Nævn har efter de tyrkiske klager 4 gange undersøgt ROJ TV’s udsendelser og ikke fundet nogen ulovligheder.