Opgør hos Socialdemokraterne om Roj Tv

Tidligere udviklingsminister Helle Degn kalder justitsminister Morten Bødskovs ønske om at gribe ind overfor Roj TVs sendetilladelse for en »kortslutning«. Det er i strid med almindelig retsopfattelse, mener hun.

Den forhenværende socialdemokratiske udviklingsminister Helle Degn (S) langer ud efter partifællerne justitsminister Morten Bødskov og retsordfører Ole Hækkerup for at tilsidesætte den demokratiske proces i forbindelse med sagen om den kurdiske tv-station Roj Tv.
I sidste uge var begge politikere på banen med krav om at ændre lovgivningen, så Roj Tv’s sendetilladelse kan inddrages med det samme, selvom retssagen mod tv-stationen for at være en propagandamaskine for den kurdiske oprørsbevægelse PKK nu er anket til landsretten og dermed ikke afsluttet.
– Jeg kan forstå, at både justitsminister og retsordfører har været på banen med udmeldinger, men der må jo være sket en kortslutning. Det er i strid med almindelig retsopfattelse, og det er bestemt ikke godt at gribe ind i den demokratiske proces på den måde, siger Helle Degn til Modkraft.

Efter hendes mening er det uacceptabelt, at man fra politisk hold forsøger at påvirke en uafsluttet sag på den måde.
– Hverken retsinstanser eller Radio- og TV-nævnet har haft lejlighed til at komme frem til en afgørelse endnu, og som minister har man et ansvar for ikke hovedkulds at komme med udtalelser, før alt ligger på bordet, tilføjer hun.

Terrorstempling er amerikansk, ikke dansk

Helle Degn efterlyser et kritisk dansk blik på terrorstemplingen af PKK, Kurdistans Arbejderparti.
– Vi skal huske på, at det ikke er en naturlov, at vi skal kopiere USA’s opfattelse af hvem, der er terrorister. Mange modstandsbevægelser har haft både en politisk og en militant del, eksempelvis anti-apartheidbevægelsen i Sydafrika, forklarer hun.
Hun appellerer derfor til justitsministeren om at genoverveje sine udmeldinger, når sagen er afgjort.

– Som Mandela sagde det, så er det ikke de undertrykte, der vælger midlerne. Det samme kan jo siges om de tyrkiske myndigheder. Jeg forsvarer ikke militære metoder, men vi er nødt til at have alle nuancer med, slutter hun.

Justitsminister Morten Bødskovs kommunikationschef oplyser overfor Modkraft, at justitsministeren ikke ønsker at kommentere kritikken.

modkraft.dk