Kurdere i København samledes ved et mindehøjtidelighed for Roboski-massakren i dag

Sammenslutningen af Kurdiske Foreninger i Danmark, FeyKurd, tog i dag afsked med de 35 dræbte unge kurdere under bombardementet i Roboski-provinsen i byen Sirnak i Østtyrkiet.

Ceremonien startede med et minuts stilhed til ære for de afdøde, hvorefter FeyKurds ledelse orienterede de fremmødte omkring massakren og den seneste tids politiske udvikling i Tyrkiet og resten af Kurdistan.

FeyKurds ledelse bemærkede flg.:

”Det er historisk forløb for kurdere. AKP-staten har siden 2009 ført en massiv anholdelseskampagne mod kurdiske folkevalgte, hvorfor i dag mere end 8000 politikere, byrådsmedlemmer, politiske aktivister, unge som gamle er fængslet. Med massakren i Roboski sender AKP et budskab til kurdere om, at 2011 vil være afslutningen på den kurdiske modstand. At kurdere ikke længere kan stå imod. Men vi vil gerne sende et budskab til AKP: Du har mistet herredømmet i Kurdistan. Du kan have USA i ryggen, højteknologisk våben til rådighed og international opbakning, men kurdere vil ikke bukke og vil ikke acceptere dit herredømme i Kurdistan.”

Talen, som til tider blev afbrudt af klapsalver af de fremmødte, fortsatte:

”Den kurdiske frihedsbevægelse (PKK red.) er og kommer i højere grad til at være inspiration til det arabiske forår. AKP har i dag mistet ansigtet i den arabiske verden. I både Mellemøsten og i Kurdistan skal AKP/Fethullan Gülen mentaliteten elimineres. Den kan og vil ikke overleve. Desuden er det et yderst strategisk tiltag at anholde den tidligere generalstabchef, Ilker Basbug. Det her er endnu et klassisk eksempel på den osmanniske stats taktik om at ændre dagsordenen og lægge låg på massakren i Roboski.”

Blandt de fremmødte blev der sat fokus på ROJ TV’s betydning for kurdere i Kurdistan og heroppe i Europa. En tilstedeværende bemærkede, at ”ROJ TV vil være den stemme, som AKP-staten forsøger at lægge låg på. Gennem ROJ TV vil den kurdiske stemme komme ud til resten af verden, hvorfor alle kurdere bør tage hånd om ROJ TV. En evt. lukningen af ROJ TV vil være afhængig af den kurdiske vilje heromkring. Om vi kan tage hånd om ROJ TV vil ROJ TV ikke lukkes.”

Forsamlingen blev afsluttet med orientering om flg. nye tiltag i Danmark:

– Tirsdag den 10. januar kl. 11 samles kurdere foran byretten i København for markere støtten til ROJ TV

– Den 11. februar kl. 13 indkaldes alle til demonstration for at markere den sorte dag i kurdernes historie: Tilfangetagelsen af Abdullah Öcalan. Alle bedes komme sortklædt

– Newroz i år fejres endnu engang med et massivt program. I år fejres det på selve dagen, dvs. d. 24. marts 2012 i Albertslund Kulturcenter. Mere info om program vil følge.

– Brev til Obama. Alle bedes støtte op omkring brev-kampagnen rettet mod det Hvide Hus. Kampagnen tilstræber at anmode USA om at trække sig fra folkemordet mod det kurdiske folk. Folk kan støtte op i form af brev, email eller fax.